Je bent verliefd, de vlinders fladderen in het rond, alles is rozengeur en maneschijn ...of dat is toch in het begin zo...
We weten allemaal dat verliefdheid een fase is, en daarna komt de realiteit. De realiteit waarin je elkaar in de ogen kijkt en afvraagt hoe je het met elkaar geregeld gaat krijgen. Ja, er zijn zeker nog gevoelens. De verliefdheid heeft plaats gemaakt voor liefde, maar simpeler wordt het er niet op.
En zeker niet wanneer de relatie lang standhoudt, er kinderen tussen jou en je partner in komen, en je beiden als mens verder ontwikkelt (maar wel in een andere richting).
Wanneer kom je dan tot het punt dat genoeg, genoeg is, en je beter uit de relatie stapt?
Hoewel er hoogstwaarschijnlijk geen éénduidig antwoord op bestaat, vind je in deze blog toch wat handvatten.
In de film 'The Mexican' loopt deze vraag er als een centraal thema doorheen:
"When two people really love each other, but they just can't get it together, when do you come to that point where enough is enough?". Het film-antwoord -opgelet, spoiler alert- is
"never".
Maar is het echt zo simpel?
In de afgelopen periode heb ik met heel wat mensen over deze vraag gesproken, en het ziet er naar uit dat niemand echt een duidelijk antwoord kan geven. Er zijn dan ook zoveel factoren die meespelen.
Het gaat namelijk niet alleen over wat er nu is, het gaat ook over wat er al geweest is, over wat er zou kunnen zijn, over wat je al opgebouwd hebt, over wat je eventueel achter je laat.
Bovendien zijn er heel wat mensen die moeite hebben met loslaten. We houden nog liever vast aan iets dat niet goed voor ons is, maar wel bekend is, dan te gaan voor de onzekerheid van het onbekende.
Het is ook een emotioneel gedreven keuze die je dus per definitie niet rationeel kunt maken. Je kan namelijk onmogelijk overzien welke impact de keuze zal hebben en hoe het jezelf, je leven en je activiteiten zal beïnvloeden. Niet in de ene richting (toch in de relatie blijven), niet in de andere richting (er uit stappen).
Je kunt je dus zelfs afvragen of je überhaupt wel zulke keuzes kunt maken. En toch is het nodig wanneer je er mee geconfronteerd wordt.
Gelukkig zijn er wel een paar hulpmiddeltjes die je kan hanteren om die keuze voor jezelf te maken. Het maakt het er misschien niet eenvoudiger op, maar het geeft je toch een klein beetje houvast.
Een relatie is een spel van geven en nemen dat, wanneer het goed gespeeld wordt, het geheel meer maakt dan de som van de individuen. Een relatie die goed voor je is, kan dus een betere man van je maken (en andersom ook uiteraard).
Dat is dan ook het eerste hulpmiddel dat je voor jezelf kunt afwegen: wat wil jij uit een relatie halen, en door de relatie kunnen ervaren?
Natuurlijk gaat het niet alleen om wat jij uit de relatie haalt. Het gaat evenzeer over wat jij aan de relatie kan toevoegen of wat jij kunt inbrengen, qua aandacht, qua emotie, qua opoffering. Ook dat kun je heel helder maken voor jezelf, dat wat jij echt wil brengen, zonder dat het je moeite kost en gewoon omdat je dat leuk vindt om te schenken of geven.
Als beide zaken in evenwicht zijn: jij kan ongelimiteerd geven wat je wil geven, en je kan ontvangen wat je graag ontvangt, en dat is zo voor de beide partijen van de relatie, dan zal de vraag om wel of niet uit de relatie te stappen hoogstwaarschijnlijk niet meespelen.
Wanneer er echter een onevenwicht bestaat, hoeft dat niet onmiddellijk dramatisch te zijn. De vraag is dan waar de kip en waar het ei ligt. Als jij niet volledig inbrengt wat je wil/kan inbrengen, is het misschien wel logisch dat je er niet uit terugkrijgt wat je gehoopt had. En andersom, als je er niet uit terugkrijgt wat je graag krijgt, wordt het natuurlijk moeilijk om vol overgave te geven.
Als je in zo'n situatie zit, is de suggestie eenvoudig (maar zeker niet makkelijk!!): iemand moet de eerste zijn! En dat is hoogstwaarschijnlijk het lot van een echte Barefoot Man. Stap er vol in, houd niets achter, speel het spel tot het uiterste en geef alles wat je te geven hebt in je relatie.
Hou dat gedurende enkele maanden vol, en bekijk dan hoe alles evolueert.
Gebeurt er niets, en voel je het nog steeds niet terugkomen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk je antwoord te pakken.
Zit je dus met de vraag verveeld van blijven/er aan werken of opgeven, start dan vandaag nog met deze stappen:
- Beschrijf je ideale droomrelatie zo gedetailleerd en specifiek mogelijk. Dit geeft je een beeld over wat jij echt uit een relatie wil halen.
- Schrijf even gedetailleerd en specifiek op wat jij allemaal zou doen om die ideale droomrelatie goed te houden. Dit geeft je een beeld van wat jij bereid bent om in te brengen voor een relatie.
- Breng het in praktijk, start bij jezelf, en houd je niet in!
Er zullen hoogstwaarschijnlijk een hele hoop praktische en emotionele bezwaren en belemmeringen zijn om er mee te starten, maar die moet je dan maar even aan de kant schuiven. Je streeft tenslotte toch naar je ideale droomrelatie.
Schuiven de dingen op in de goede richting? Schitterend! Volhouden dan!
Zijn de belemmeringen om er vol in te duiken te groot, of merk je geen evolutie? Dan weet je welke andere stappen je dient te nemen.
Eenvoudig om hier een blog over te schrijven, veel moeilijker om het uit te voeren.
Daarom is het goed dat de Barefoot Men elkaar kunnen ondersteunen en bijstaan met praktische raad en advies om door zulke moeilijke perioden en beslissingen heen te raken.
Word daarom lid van de gratis
Barefoot Men Facebook groep, een besloten groep om vragen te stellen en adviezen te krijgen, als 'brothers' onder elkaar.
Geschreven door Dennis Fredrickx